Hoe de Afrikaanse basketbalcompetitie het continent zal opschudden​

De eerste Basketball Africa League (BAL) debuteert op 16 mei als eerste samenwerking van de NBA om een competitie buiten Noord-Amerika te organiseren. Twaalf teams uit heel Afrika zullen 26 wedstrijden spelen in de Kigali Arena in Rwanda.

Een van de doelen van BAL is om basketbal te gebruiken als middel voor economische groei op het hele continent. Hierdoor zal de populariteit van basketbal in Afrika ongetwijfeld toenemen. De competitie wil een nieuwe generatie fans inspireren en Afrikaanse landen veranderen in invloedrijke sporthubs. Deze lancering is een manier om lokale atleten te ontwikkelen in plaats van ze alleen maar te exporteren.

Ter herinnering: in het seizoen 2018/19 waren er 13 in Afrika geboren spelers in de NBA-teams. Dat aantal zou stijgen tot 40 als we de spelers met Afrikaanse ouders meetellen. Afrika is het jongste continent ter wereld en denken aan de jeugd is ook denken aan toekomstige ontwikkeling en het stimuleren van kansen. Het gaat om het opbouwen van de volgende generatie talenten op en buiten het veld. Sport heeft in het algemeen een transformerende manier van opvoeden, kracht geven en inspireren.

De competitie zal de aandacht trekken van bedrijven die deel willen uitmaken van iets groters. Er zullen meer investeringen nodig zijn voor het bouwen van een goede infrastructuur, het trainen van atleten en het opleiden van de volgende generatie leiders in de sportindustrie in Afrika. 

Meer dan dat, het zal de aandacht trekken van bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van deze beweging. Er zullen meer investeringen nodig zijn, hetzij voor de infrastructuur van de arena, hetzij voor de opleiding van atleten, coaches en scheidsrechters. Het zal ook banen creëren in alle landen en een economisch systeem dat op lange termijn voordelen zal brengen voor het continent.

Afrika is het jongste continent ter wereld en denken aan de jeugd is ook denken aan grote kansen. Sport heeft in het algemeen een transformerende kracht om de volgende generatie te inspireren, mondig te maken en op te voeden. De Afrikaanse competitie zal ook helpen om de populariteit van de sport op het continent te vergroten en zo nieuwe talenten op te bouwen op het veld en in de sportindustrie. Er zijn talloze mogelijkheden voor het continent om te bloeien en te schitteren als een wereldwijde basketbal benchmark.