Het volgende tijdperk voor sportuitzendingen​

Verandering is constant. Als voetbalfan weet je al dat Amazon de rechten heeft gekregen om 80% van de Franse Ligue 1 wedstrijden tot 2024 uit te zenden. Amazon’s beslissing om te beginnen met het live uitzenden van wedstrijden gebeurt niet alleen in Frankrijk.

In Brazilië zal Amazon Prime meer dan duizend wedstrijden uitzenden, waaronder het Braziliaanse kampioenschap, de Braziliaanse nationale beker en andere. Deze veranderingen roepen een vraag op: wat kunnen we de komende jaren verwachten op het gebied van live sportuitzendingen?

Het veranderende gedrag van nieuwe generaties heeft de industrie gedwongen om nieuwe vormen van betrokkenheid voor sportfans te creëren. Volgens een onderzoek van Facebook gebruikt 86% van de sportfans hun mobiele telefoon terwijl ze tv kijken. Het is daarom noodzakelijk om een multiplatform contentstrategie te creëren. 

Dit scenario maakt de komst van verschillende bedrijven mogelijk als hulpmiddelen voor sportuitzendingen. Vandaag de dag zijn er de eigen televisie van de competitie, zoals Conmebol TV, grote bedrijven die al streamingdiensten hadden (Amazon, DAZN) en sociale media die ook al de expertise hebben om live content uit te zenden naar miljoenen gebruikers (Facebook, TikTok, Twitch).

Een ander voorbeeld vond plaats in Spanje. Kosmos, het bedrijf van de voetballer van FC Barcelona, Gerard Piqué, kocht de rechten om de Franse Ligue 1 uit te zenden in Spanje. Het bedrijf had al de tv-rechten van de laatste Copa América gekocht om de wedstrijd op Twitch uit te zenden.

Verandering in de manier waarop sportcontent wordt geconsumeerd vergroot de commerciële mogelijkheden voor sportmarketeers. De mogelijkheden zijn ontelbaar. Net zoals televisie een revolutie teweegbracht in het kijken naar voetbal – velen geloofden zelfs dat het het einde zou betekenen van het publiek in de stadions – gebeurt hetzelfde met deze nieuwe streamingkanalen.