Waarom is ESG tegenwoordig cruciaal?​

Environmental, Social and Governance (ESG) is een beleid dat bedrijven hanteren om het sociale welzijn van werknemers en klanten te bevorderen.

In de afgelopen 30 jaar is ESG op de bedrijfsagenda gekomen als een manier om tegemoet te komen aan de eisen van de moderne consument, die zich steeds meer zorgen maakt over de manier waarop bedrijven sociale problemen kunnen helpen oplossen. Het is een centraal thema geworden in de strategische besluitvorming van organisaties. Voetbalclubs zijn dan ook niet aan deze trend ontsnapt.

ESG is een manier voor clubs om de band met hun thuisregio te herstellen. Dit is wat er is gebeurd met sommige clubs in de Franse Ligue 1 . De grootste clubs in het Europese voetbal hebben financiële middelen waarmee ze fans van over de hele wereld kunnen aantrekken. Ze krijgen de aandacht vooral van jonge mensen die Messi of Cristiano Ronaldo zijn gaan volgen op hun mobiele telefoonschermen. Dit heeft een zorgwekkend effect op de toekomst van kleine clubs: jongeren hebben de neiging om grote (huishoudelijke) teams te steunen, meestal buitenlandse, voordat ze zelfs maar denken aan de club uit hun stad. Clubs krijgen te maken met een vergrijzende fanbase en vinden het moeilijk om nieuwe fans aan te trekken. Dit is waar het ESG-beleid om de hoek komt kijken als een manier om clubs weer in contact te brengen met hun lokale bevolking.

Als voetbalclubs betrokkenheid tonen bij hun gemeenschap, is het makkelijker om de aandacht van fans te trekken. De Franse club Le Havre AC is begonnen met een sociaal integratiebeleid om zichzelf te positioneren als een populaire en jeugdgerichte club. De acties zijn gericht op het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met de club en de stad. In Le Havre nemen jongeren van het opleidingscentrum ook deel aan workshops en professionele inschakelingsateliers. Een ander voorbeeld komt uit Reims. De afgelopen jaren heeft de club antidiscriminatiebeleid ontwikkeld, recyclingcampagnes gevoerd en zelfs bloeddonaties gedaan voor het plaatselijke ziekenhuis. 

Voor clubs die al relevant zijn in hun thuisregio kan de ESG helpen bij het versterken van een internationaliseringsstrategie. Arsenal FC heeft bijvoorbeeld samengewerkt met de liefdadigheidsinstelling Save the Children om de leefomstandigheden in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten te verbeteren. Manchester United heeft zijn fangroepen in India ook ingezet om slachtoffers van overstromingen in Kerala te helpen. Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden ontwikkeld op basis van de geschiedenis en het moment van elke club. 

Sociaal beleid kan ook helpen om de inkomsten van de club te verhogen. Door invloed uit te oefenen op verschillende gemeenschappen rondom een sportinstelling, kan de club nieuwe supporters winnen en zo meer officiële producten verkopen. Dit soort positionering kan ook nieuwe sponsors aantrekken die dezelfde waarden en doelen delen. Het aannemen van een authentiek beleid voor sociale verantwoordelijkheid dat zinvol is voor de club, is een geweldige manier om het merk te communiceren en te versterken. Dit lijkt een weg te zijn voor bedrijven en ook voor sportinstellingen.